top of page

A cukor hatása az egészségünkre II.

Az előző részben kiderült, hogy minden cukor szénhidrát forrásnak számít és bizony cukorfüggőségről is beszélhetünk ( https://www.teszekmagamert.com/post/a-cukor-hatasa-az-egeszsegunkre-i ).

Lássuk, hogyan hat a túlzott mennyiségű cukor bevitele a szervezetünkre?


Az talán senkit nem fog túlságosan meglepni, ha azt mondom elhízunk tőle. Mint azt az előző írásomban is kifejtettem, kikapcsolja a jóllakottságért felelős rendszert, így szinte megállás nélkül enni fogunk. A felesleges cukor mindig zsírrá alakul a szervezetünkben, azonban a fruktóz (a gyümölcsökben található cukor) ebből a szempontból különösen veszélyes.

Teljesen máshogy szívódik fel, mint a többi cukor: a májba kerülve (zsigeri) zsírrá alakul. Ez a fajta zsír számos betegség kiindulópontja lehet, arról nem is beszélve, hogy testmozgással ebből nem tudunk leadni. (Csak az étkezésünkkel tudjuk a mennyiségét befolyásolni.)

(Halkan, zárójelben merem feltenni a kérdést: tényleg annyira hasznosak azok a bizonyos „gyümölcsnapok”? Vagy amikor az ember csak gyümölcsöt eszik délelőtt vagy vacsorára? ….)


A túlzott mennyiségben bevitt cukortól könnyen kialakulhat inzulinrezisztencia. Vagyis a cukor a véráramból hirtelen kerül be a sejtekbe, ezáltal hirtelen „esik le” a vércukrunk és egész nap csipegetünk (egyéb mellékhatások mellett). Ezáltal végül eljuthatunk akár a cukorbetegség kialakulásáig is.


A cukor felpörgeti az agyat, ezzel minket is, vagyis könnyen eshetünk tőle hiperaktív állapotba. Emellett viszont felborítja a bélbaktériumokat is, mely akár egy depresszív, szorongó állapotot is kiválthat bennünk. (A legújabb kutatások szerint az, hogy a depresszió vagy a felborult bélflóra volt-e előbb, nagyjából olyan kérdés, mint a tyúk vagy a tojás… tehát hatalmas szerepe van a megfelelő étkezésnek még a hangulatunkra tekintve is.)


A cukor kimeríti az ásványi anyag, antioxidáns, elektrolit és vitamin tartalmát is a szervezetünknek, valamint dehidratálja a sejtjeinket, ezzel -többek között- felgyorsítja az öregedési folyamatokat is.


Sorolhatnám még a negatív hatásokat, hogy a nem megfelelő mennyiségben fogyasztott cukor, mennyire károsan hat a szervezetünkre, de ehelyett inkább nézzük meg, mi a helyzet a cukrokkal:


Sokan a barnacukrot választják vagy éppen a kókuszvirág cukrot, de vannak, akik az édesítőkre vagy a mézre esküsznek. Vajon melyik a legjobb választás?

Sajnos azt kell, hogy mondjam, egyik sem a legjobb. A cukor mindegy, hogy fehér, barna, kókusz stb., ugyanarról a cukorról van szó, max. nem esik át annyi kezelési folyamaton.

Az édesítőkről is egyre több kutatás mutatja azt, hogy felborítják a normál bélflórát és bizony a hatásukra is beindul némi inzulintermelés. Sokan nagyobb éhségről számoltak be az édesítők használatakor, hosszú távon pedig akár rákkeltőek is lehetnek.


A méz ugyan tartalmaz ásványi anyagokat és antioxidánsokat is, mégis jelentős mennyiségű fruktóztartalommal bír, akárcsak az agavé vagy a kukoricaszirup.


Talán elkeserítő a helyzet, de van megoldás!


Tanuljuk meg az ételeket a legtermészetesebb formájukban fogyasztani és így kiélvezni az ízüket

Amint kiiktatjuk a felesleges/feldolgozott élelmiszereket az étrendünkből, úgy fogjuk egyre finomabbnak érezni az ételeket vagy éppen édesebbnek érezni a gyümölcsöket.


Ha ez sehogyan sem megy, akkor édesítésre használhatunk banánt, datolyát vagy akár almát, répát…, de fontos, hogy mindig rostdús közegben legyenek.


Folytatás a következő írásomban.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page